Mūsdienās glutēna nepanesamība ir populāra problēma, kas izraisa reakciju tiklīdz cilvēks uzņem glutēnu.
Glutēns ir proteīns, kas atrodams kviešos, miežos un rudzos. Populārākās glutēna nepanesamības pazīmes ir depresija, sāpes un nogurums.
Kvieši ir graudi, kas atrodami maizē, makaronos un pārslās, tāpat arī salātu mērcēs un zupās. Rudzi ir graudu veids, kas izmantots alū, maizē un pārslās, un mieži ir graudi, kas iekļauti izejvielu produktos. Visi satur glutēnu un var izraisīt tā nejutību.
Glutēna nepanesamība var izraisīt celiakiju – slimību, kas klasificēta kā autoimūna un rada bojājumus tievajā zarnā.
Tiklīdz persona uzņem glutēnu, ķermenis stimulē imūnsistēmas reakciju un „uzbrūk” zarnām, radot bojājumus, kas organismam samazina spēju uzņemt barības vielas. Šobrīd 1 no 100 cilvēkiem ir glutēna nepanesamība.
Šķir nākamo lapu un lasi raksta turpinājumu